Het geschreven woord

Hoe schrijf je LowCode?

Low code, low-code, lowcode, Low-Code of LowCode?

Als je voor een publiek schrijft, is het fijn als je het publiek bereikt en het is nog fijner als het publiek je stuk serieus neemt. Schrijf je voor het web dan kan je lezers naar je site lokken via social media of via zoekmachines. Door tijdens het schrijven van een tekst te letten op woorden waar mensen veel op zoeken, kun je zoekmachines een beetje jouw richting op sturen. 

Maar wat doe je als de meeste mensen het woord dat ze zoeken ‘fout’ schrijven? Ga jij het dan ook fout schrijven op je website? Grote kans dat een groot deel van het publiek de fout ziet en je minder serieus neemt. Een dilemma. Bij LightHouse hadden we dit probleem met het woord ‘low code’.

Hoe schrijf je het woord ‘low code’? Is het: low code, low-code, lowcode, Low-Code of LowCode? Als neerlandica begin ik altijd maar bij woordenlijst.org, het online Groene Boekje. Jammer, daar staat het niet in. De Dikke Van Dale dan? Ook niet. Google? Als je ‘lowcode’ intypt, krijg je de suggestie ‘bedoelde je low code?’ Dat helpt, maar als je bij de eerste resultaten kijkt, krijg je een gemengd beeld van ‘low-code’ en ‘low code’. Sommige sites gebruiken het zelfs door elkaar. Wat we ook doen, dat willen we niet. We willen eenduidigheid anders wordt het zo rommelig. 

De enige optie die over blijft, is de spellingsregels toepassen. Gelukkig kan woordenlijst.org hier prima bij helpen. Regel 12.1 ‘Engelse samenstellingen of woordgroepen aaneen of los?’ luidt: Een in het Nederlands gebruikelijke samenstelling van Engelse woorden schrijven we in één woord. Maar op elke regel is natuurlijk een uitzondering - of drie - in dit geval. Uitzondering C luidt: ‘Sommige combinaties behandelen we als een woordgroep. We schrijven de delen los. Dit geldt voor de meeste combinaties van een bezitsvorm, rangtelwoord of bijvoeglijk naamwoord met een zelfstandig naamwoord.’ Nu is ‘low’ een bijvoeglijk naamwoord en ‘code’ een zelfstandig naamwoord, vergelijk met low budget. Dat schrijven we ook los. Als we de Nederlandse spellingsregels volgen is het dus ‘low code’ met een spatie, zonder koppelteken (streepje). In Nederland zijn we niet zo scheutig met hoofdletters dus die varianten vallen af. Of niet?

Nu komt het volgende dilemma. In het Engels is het namelijk low-code, in het Engels is het ook low-budget. In de IT-sector worden veel Engelse termen gebruikt maar we schrijven voor een Nederlandse website die vanuit Nederland bezocht gaat worden door IT-specialisten op het gebied van low code. Neerlandici lopen weg met de opvattingen van Jan Renkema (Schrijfwijzer, 2020) over onzuiver Nederlands. Hij pleit ervoor geen Engelse woorden te gebruiken als het niet noodzakelijk is. Gelukkig zijn er zeven goede redenen om Engelse termen te gebruiken. Algemeen gebruik is daar de eerste van.

Maar wat is algemeen gebruik. Daar kon Google eigenlijk geen antwoord op geven. Hoe zoeken specialisten op het gebied van low code naar low code? De SEO-zoekwoordendatabase geeft daar ook geen eenduidig antwoord op. Om dat te weten heb je eigenlijk een IT-nerd nodig. Toevallig hebben we er een bij LightHouse. 

Onze IT-nerd pleit voor het gebruik van CamelCase. We vragen even aan Wikipedia wat dat is: ‘CamelCase, CamelCaps of InterCaps is de gewoonte (onder andere in de informatica) om samengestelde woorden of zinnen, waar de woorden normaliter met een spatie gescheiden worden, als één woord te schrijven door de spatie en de daarop volgende letter te vervangen door de corresponderende hoofdletter. Meer algemeen is het het gebruik van een hoofdletter in een woord tussen kleine letters. (..) CamelCase is een standaardnaamgeving voor verschillende programmeertalen, en is modieus geworden in de marketing van producten en bedrijven. Daarbuiten wordt CamelCase echter zelden gebruikt, en zeker niet in formele geschreven teksten.’ 

Modieus hè? Programmeurs? Nou, dan is de keuze snel gemaakt. Wij kiezen dus voor de schrijfwijze met CamelCase en dan krijg je LowCode. Als het om zoekresultaten gaat, wint de IT-nerd het dus van de kommaneuker. En om het probleem met de meest gebruikte zoekwoorden op te lossen kun je natuurlijk ook gewoon een artikel schrijven waarin je alle varianten gebruikt. Hiermee is het probleem van je vindbaarheid in ieder geval opgelost.





Reactie plaatsen