
Taalfouten maken je minder aantrekkelijk
Groots nieuws vandaag: uit onderzoek van Tilburg University blijkt dat taalfouten in je datingprofiel je minder aantrekkelijk maken. Taalfouten of grammaticale onjuistheden in datingprofielen blijken altijd een negatieve impact te hebben op de beoordeling van iemands aantrekkelijkheid en karakter. Dus zelfs als een Mister of Miss Universe-lookalike een spelfout maakt, is de kans groot dat diegene als minder aantrekkelijk wordt beoordeeld.
Liefde op het eerste gezicht
In het onderzoek van Tilburg University gaat het om de zoektocht naar levenspartners. Daarnaast heb je natuurlijk de zoektocht naar zakenpartners. Bedrijven of mensen van wie je een dienst of product wil afnemen. Hun uitstraling wordt bepaald door bijvoorbeeld hun website en/of hun winkelpand. Er is ook onderzoek gedaan naar het effect van fouten in zakelijke communicatiemiddelen. Uit een onderzoek van Arteveldehogeschool uit Gent bijvoorbeeld blijkt dat taalfouten zowel het vertrouwen als de koopintentie van consumenten beïnvloeden.
Iedereen maakt fouten
Iedereen maakt fouten, maar het is dus duidelijk dat zowel mogelijke zakenpartners als mogelijke levenspartners moeite hebben met daar doorheen kijken. Dat mensen een oordeel verbinden aan taalfouten is eigenlijk niet vreemd. Als je bijvoorbeeld op Facebook kijkt naar posts van artikelen met daaronder een behoorlijk aantal reacties, dan is er bijna altijd wel iemand die een opmerking maakt over spelling of grammatica, hetzij over een fout in het artikel zelf, hetzij over een fout die iemand anders maakt in de comments. Er is bijna altijd een taalpurist die het niet kan laten. Niet zelden bevat die terechtwijzing zelf ook een fout trouwens. Het is misschien een makkelijke manier om je beter en/of slimmer dan een ander te voelen. En de fout is aantoonbaar want het staat immers zwart op wit.
Een hengeltje uitwerpen
In zakelijke communicatie speelt waarschijnlijk ook nog mee dat de eerste aanwijzing van ‘fishing’ in e-mails vaak de spelling was. Helaas is dat vaak niet meer zo, maar toch blijft die associatie nog lange tijd hangen. Een uiting met spelfouten roept meteen het gevoel onbetrouwbaar op. Zou dit ook aan de orde zijn bij de datingprofielen? Ook daarmee wordt heel wat afgevist. Helaas is dat in het onderzoek niet meegenomen.
Het vierogenprincipe
Als bedrijf is het dus zaak je uitingen goed te checken op onjuistheden. Bij LightHouse ICT-marketing pleiten we daarom voor het vierogenprincipe: laat altijd even iemand meekijken als je iets schrijft. Ook hebben we professionals in dienst die zowel Nederlandse als Engelse teksten kunnen checken. Zo voorkom je een slechte eerste indruk en heb je een grotere kans dat de klant voor je valt. Want net als de teksten op het datingprofiel, zijn ook teksten op digital media, in folders en nieuwsbrieven jouw visitekaartjes. Ze bepalen de eerste indruk. Het is dus logisch dat als je iemand om te daten al negatief beoordeelt op basis van spelling, dit alleen maar erger wordt als het om een zakenpartner gaat. Je gaat die laatste namelijk ook nog betalen.
Heb jij hulp nodig met je datingprofiel of de teksten voor een website, nieuwsbrief of social media? Neem dan contact op met LightHouse ICT-marketing:
- Mail naar: info@marketing-ict.nl of bel: +31 6 29496793